Záró sajtótájékoztató - 2019. február 28.

2019. március 04

Munkavédelem, munkaegészségügy az építőiparban
AMIRŐL NEM LEHET ELEGET BESZÉLNI ...

Az ÉVOSZ, az MGYOSZ és az ÉFÉDOSZSZ konzorciuma által 2017. júniusában a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, GINOP-5.3.4-16-2016-00006 nyertes pályázat keretében „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése az építőiparban” nevet viselő rendezvény - és képzéssorozat 2017. szeptember 1-től 2019. február 28-ig tartott.

Ezalatt a másfél év alatt a pályázatban foglalt feladatokat teljesítettük:

 1. A pályázat teljesítése során kb. 1.000 munkáltatóval, munkavállalóval kerültünk kapcsolatba kiadványaink, rendezvényeink, képzéseink alkalmával, valamint az online kérdések megválaszolásával;
 2. Honlapot hoztunk létre – www.nincsbaleset.hu – címmel, melyen megtalálható valamennyi munkavédelmi, munkaegészségügyi dokumentum és online tanácsadás kérésére is lehetőség van;
 3. Elkészült a Munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése az építőiparban c. kiadvány munkavállalók részére – ezt 634 munkavállaló vette át – aláírásával igazolva;
 4. Elkészült a Munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése az építőiparban c. kiadvány munkáltatók részére – ezt a mintegy 200 tagszervezetünk mellett 56 munkáltató részére adtuk át;
 5. Elkészült a „Munkavédelem a demográfiai folyamatok tükrében” c. tanulmány
 6. Elkészült a „Munkavédelem, a foglalkozás-egészségügyi rendszer átalakítási irányai” c. tanulmány;
 7. 4 munkáltatói rendezvényt tartottunk, Debrecenben, Kecskeméten, Székesfehérváron és Zalaegerszegen;
 8. 8 munkavállalói rendezvényt tartottunk, Debrecenben, Kecskeméten, Székesfehérváron és Zalaegerszegen;
 9. Munkavédelmi képviselő képzést tartottunk Kecskeméten;
 10. Munkavédelmi képviselő továbbképzést tartottunk – szintén Kecskeméten;
 11. A képzésekhez tananyag készült;

 

Az építőiparban az elmúlt év I-III. negyedévében sem csökkent a halálos és súlyos balesetek száma, sőt további enyhe emelkedést mutat.

Az ÉVOSZ és a konzorciumban résztvevő MGYOSZ, ÉFÉDOSZSZ – a GINOP 5.3-4-16-2016-00006. pályázat kapcsán szerzett tapasztalatok alapján – szorgalmazza a munkahelyi egészség és biztonság további kiemelt kezelését, továbbfejlesztését.

Javaslataink:

Javasoljuk a munkahelyi munkavédelmi előírások, veszélytelen eljárások betartásáért, betartatásáért felelős munkavédelmi szakemberek rendszeres és kötelező képzését, továbbképzését.

Az oktatásban való részvétel ne csak a munkavédelmi szakemberek, hanem a munkahelyi irányítók számára is legyen kötelező, hiszen ők azok, akik alapvetően felelősek a veszélyek megfelelő kezeléséért, az előírások betartatásáért.  

Azok a vállalkozások, amelyek alvállalkozókat is igénybe vesznek, rendelkezzenek a Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság Irányítási Rendszerével, a MEBIR-rel.

Az ÉVOSZ Magasépítési Tagozata már a múlt évben kiemelt feladatul tűzte ki a munkavédelem képzést. A Tagozat a munkavédelem hatékony változásának érdekében törvénymódosítást fog kezdeményezni, melynek kidolgozása folyamatban van.

A Tagozat szakértői olyan munkavédelmi rendszert dolgoztak ki, amely 50-60 munkaterület helyszínén egységes beléptetést, munkavédelmi képzést, a munkaterületen pedig munkavédelmi oktatási rendszert tesz lehetővé. A cégek ezzel jelenleg csak a saját munkavállalók esetében tudnak hatékonyságot elérni, ezért országos adatbázisra lenne szükség, melyben összefoghatók többek között a szakmák, a képzettségek is fellelhetők a GDPR előírásainak megfelelve.

 

Utoljára frissítve: 2019. március 04., hétfő 11:30

A szerzőről