20 éves érettségivel rendelkezőként toronydaru kezelő szeretnék lenni. Milyen munkaegészségügyi elvárásoknak kell megfelelnem?

 • Kérdés:

  Tisztelt Cím!

  20 éves érettségivel rendelkezőként toronydaru kezelő szeretnék lenni. Milyen munkaegészségügyi elvárásoknak kell megfelelnem?

  Kérnék tisztelettel útbaigazítást.

  Köszönettel.

 • Válasz:

  Az esetleges egészségi kizáró tényezők a BNO és FNO együttes alkalmazásával, szakmai alkalmassági vizsgálat során az adott szakmára, munkaköri alkalmassági vizsgálat során és az adott munkakörre, munkafolyamatra, munkahelyre vonatkoztatva, a megterhelés, az igénybevétel, a munkahelyi kockázatok és az egyén képességeinek figyelembe vételével, személyre szólóan állapítandók meg. (Az Európai Unióban kerülendő a címkézés, a csak a diagnózis ténye alapján történő szakmai, vagy munkaköri, alkalmassággal kapcsolatos véleménynyilvánítás.)
  A toronydaru kezeléshez szükséges készségek és kompetenciák:
  Jó látás és térlátás, ép hallás, a magasság elviselése mellett fontos a megfelelő kommunikációs és együttműködési képesség. Lényeges a fokozott figyelemkoncentráció, a fejlett reflexek megléte, a megbízhatóság, esetenként a gyors döntés képessége, a stressz hatások kezelése, fizikai állóképesség.
  A foglalkozás jellege:
  Ülő és részben álló testhelyzetben, végzett közepesen nehéz fizikai munka.
  A foglalkozás egészségre gyakorolt hatása:
  Baleseti egészségkárosodás (esés, sérülés, közlekedés) lehetősége fokozott. Kedvezőtlen klimatikus körülmények, termális diszkomfort. Szabadban UV sugárzás egészségkárosító hatása. Elektromechanikus gépek okozta elektromágneses sugárzás.
  Porexpozíció. Munkagépek alkalmazása esetén zaj és vibráció (lokális és egész testet érintő) egészségkárosító hatásai.
  Lehetséges kórokok:
  Baleseti kockázat, UV expozíció, zaj és vibráció hatása, porexpozíció. Kémiai és biológiai kóroki tényezőkkel történő expozíció. Ergonómiai, pszichoszociális kóroki tényezők és pszichés megterhelés hatása.
  Kizáró, korlátozó okok és tényezők:
  Olyan betegségek és/vagy állapotok, amelyek befolyásolják a szellemi, fizikai teljesítőképességet, az érzékszervek működését és a kommunikációt.
  pl.:cukorbetegség, magas vérnyomás, epilepszia; tér és mélységlátás (térérzékelés) zavarai;
  mozgásszervi megbetegedések; vese, prosztata problémák; egyensúlyzavar; csökkent hallás; gyenge fizikai erőnlét; antropometriai problémák; egyes idegrendszeri betegségek.
  Megjegyzések:
  Általános prevenciós stratégia javasolt egészségfejlesztés céljából. Audiológiai, EKG, mellkasröntgen, laboratóriumi vizsgálatok javasoltak. Kardiovaszkuláris és daganatos betegségek felismerését célzó szűrővizsgálatok ajánlottak.

A szerzőről