A választott munkavédelmi megbízottakat milyen időközönként kell képzésben részesíteni és ennek megszervezése kinek a költsége illetve feladata?

 • Válasz:

  A kérdés pontosításra szorul: a munkavédelmi jogszabályok nem ismerik a „munkavédelmi megbízott” elnevezést. A kérdés tartalmából ebben az esetben a munkavédelmi képviselőről van szó. Az ő képzésükre, továbbképzésükre a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) az alábbiak szerint adja meg a választ:

  Mvt. 75. § (1) c) „egy választási ciklusban, a képviselő megválasztását követő egy éven belül legalább 16 órás képzésben, ezt követően évente legalább 8 órás továbbképzésben való részvétel lehetőségét.”

  „Mvt. 75. § (2) Az (1) bekezdésben foglaltak költségei a munkáltatót terhelik, illetve a c) pont szerinti képzés csak rendes munkaidőben történhet, szükség szerint külső helyszínen is megtartható.”
  A képzés megszervezése a munkáltató feladata, ugyanis az Mvt. a munkavédelmi képviselő joggyakorlásához szükséges feltételek biztosítását az ő kötelezettségének nyilvánítja:  

  (Mvt. 75. (1) „A munkáltatónak biztosítania kell a feltételeket annak érdekében, hogy a munkavédelmi képviselő a jogait gyakorolhassa,” …)

  Összefoglaló válasz:

  ● A munkavédelmi képviselőt a megválasztását követő egy éven belül legalább 16 órás képzésben,
  ● ezt követően évente legalább 8 órás továbbképzésben kell részesíteni.
  ● Ez a folyamat a képviselő választási ciklusonként ismétlődik.
  ● A képzés megszervezése és a költségek biztosítása munkáltatói feladat.

   

A szerzőről