Villámlás esetén szabad-e mobiltelefont használni?

 • Kérdés:

  Egy munkavédelmi előadáson a szakértő előadásában elhangzott, hogy villámlás esetén nem szabad mobil telefont használni, mert a telefon által kibocsátott hullámok magukhoz vonzzák a villámokat. Mi ennek a tudományos magyarázata?

 • Válasz:

  A rövid válasz, hogy ennek nincs tudományos magyarázata, ugyanis ez az állítás szakmailag teljességgel megalapozatlan (azaz nem igaz). Mondhatjuk városi legendának is. A mobiltelefon által kibocsátott hullámok nem vonzzák magukhoz a villámokat.

  Bár e sorok írójaként Erősáramú Villamosmérnöki, Irányítástechnikai, és Munkavédelmi szakmérnöki diplomával rendelkezem (mindhármat a Budapesti Műszaki Egyetemen szereztem), mégsem kiálthatom ki magam önhatalmúlag a villámvédelem szakértőjének. Ezért annak ellenére, hogy tudom a választ, a jobb hihetőség kedvéért idézem Dr. Berta István, a Budapesti Műszaki Egyetem Villamos Energetika Tanszéke egyetemi tanárának a tárggyal kapcsolatos magyarázatát.

  Megjelent: http://hvg.hu/tudomany/20110610_tevhitek_hiedelmek_villamcsapasrol

  14 hiedelem a villámlásról: melyik igaz? címen, 2011. június. 10.-én (utolsó frissítés: 2011. június. 17.) Az idézetek a cikkből kiemelt részletek.

   

  „Nem szabad telefonálni, ha villámlik – RÉSZBEN IGAZ

  Azt szinte mindenki tudja, hogy fedett helyre kell menni, ha villámlik, azt viszont már kevesebben, hogy a vihar alatt zárt helyiségekben sem lehetünk teljes biztonságban. Ha lehet, ne használjuk a vonalas telefont, mert a telefonvezeték jól vezeti az elektromosságot, és bár aránylag kicsi az esélye, hogy telefonálás közben ér minket villámcsapás, több ilyen esetről is beszámoltak már a világon. A mobiltelefonálás ezzel szemben biztonságos villámláskor is, akár zárt helyen tartózkodunk, akár a szabadban. Tévhit ugyanis, hogy a villámok „követik a rádióhullámokat”, illetve, hogy a mobilban található fém alkatrészek kockázatot jelentenek, mert „vonzzák” a villámokat. A fém csak jó vezető, de nem vonzza a villámot, ráadásul a mobiltelefonokban aránylag kevés a fém.”  …

  „Tévhit, hogy a testünkön viselt fémékszerek, karórák, vagy a nálunk lévő mobiltelefonok vagy akár MP3-lejátszók veszélyesek lehetnek villámláskor, ezek sem „vonzzák” ugyanis a villámokat.”

A szerzőről