Építési területre látogatók kötelező munkavédelmi felszerelése

 • Kérdés:

  Cégünk napelemek telepítésével dolgozik. A telepítést ugyan alvállalkozók végzik, de kollégáink kijárnak az építkezésre ellenőrizni, megnézni, hogy áll az építkezés. Az lenne a kérdésem, mik a kötelező munkavédelmi felszerelések egy építkezési területre látogatónak, ezek szükségesek mind: orrmerevítős, talpátszúrás ellen védett, csúszásmentes cipő, hosszú szárú munkaruha, munkavédelmi cipő, láthatósági mellény?

 • Válasz:

  A munkavállalók által használandó egyéni védőeszközök körének, típusának meghatározása munkabiztonsági és munkaegészségügyi szakember feladata:

  „Az egyéni védőeszköz juttatásának belső rendjét a munkáltató írásban határozza meg. E feladat ellátása munkabiztonsági és munkaegészségügyi szaktevékenységnek minősül.” (A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.56. § ))

  Ennek megfelelően a munkabiztonsági és munkaegészségügyi szakember elvégez egy kockázatértékelést és ez alapján hozza meg az egyéni védőeszközzel kapcsolatos döntését. Az építési munkahelyeken azonban „az építési munkahelyeken és az építési folyamatok során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről” szóló 4/2002. (II. 20.) SZCSM–EüM együttes rendelet 4. számú mellékletének I. 19.1 pontja egy esetben tartalmaz egy szigorítást. E szerint:

  „Építési munkahelyen fejvédő sisak viselése kötelező. Kivételt képeznek a tárgyak leesésétől nem veszélyeztetett, belső munkahelyen végzett szakipari és irodai munkák.”

A szerzőről